• Wpisów: 113
  • Średnio co: 17 dni
  • Ostatni wpis: 1 rok temu, 15:41
  • Licznik odwiedzin: 340 410 / 1963 dni
 
ihahoi88
 
Dziewczyny,

Dziś przygotowałam kilka propozycji dla miłośniczek ryb i owoców morza.  
Ryby to nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. Warto zaznaczyć, że  zawarty w rybach tłuszcz to jedyny zdrowy tłuszcz zwierzęcy. Lekarze zalecają, aby ryby jeść co najmniej  3 razy w tygodniu. Pamiętajmy, aby w naszym cotygodniowym jadłospisie znalazło się więc miejsce na pyszną i zdrową rybę.

Łosoś w sezamie z mango i kaszą jaglaną

Potrzebujemy:
Łosoś:
Filet z łososia ze skórką
Sos sojowy (jedna łyżka)
Cytryna (1 łyżka soku)
Miód (1 łyżka)
2 łyżki białego sezamu
2 łyżki czarnego sezamu
Sos z mango:
1 mango
4 łyżki białego wina
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
Papryczka chili
Sałatka:
Mix sałat
Zielone oliwki
Pietruszka
Sos vinegrette
Dodatkowo:
Kasza jaglana
Oliwa
Sól
Piperz

Przygotowanie:
Filet z łososia doprawiamy solą i pieprzem, marynujemy w sosie sojowym, soku z cytryny i miodzie (15 minut). Wstawiamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy 15 minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni. Po upieczeniu zdejmujemy skórę z  łososia i posypujemy go mieszanką sezamu (wcześniej sezam mixujemy w blenderze).
Sos z mango:
Mango obieramy i kroimy w kostkę (możemy też zmiksować w blenderze). Całość wkładamy do garnka dodajemy białe wino, ocet , sok z cytryny , miód oraz szczyptę soli. Gotujemy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy pokrojoną papryczkę chili.
Danie podajemy z kaszą jaglaną i sałatką.

1.jpg


2.jpg


Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem

Potrzebujemy:
Makaron pełnoziarnisty (bądź zwykły)
Jogurt/ serek mascarpone
Szparagi
3 ząbki czosnku
Cytryna
Łosoś wędzony
Pieprz
Sól
Oliwa

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i smażymy pokrojony czosnek. Po chwili dodajemy obrane szparagi. Następnie dodajemy sok z połowy cytryny i smażymy przez 5 minut. Pokrojonego w kostkę łososia wrzucamy na patelnię. Po 3 minutach dolewamy 3 łyżki jogurtu naturalnego (bądź serka mascarpone). Na koniec danie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem i ulubiona sałatką.

IMG_20140605_081310.jpg


Krewetki w sosie pomidorowym

Potrzebujemy:
Opakowanie krewetek
2 cebule
3 ząbki czosnku
Papryka
Krojone pomidorki w puszcze
Pietruszka
Pieprz  i sól
Bagietka/Ryż

Przygotowanie:
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Po kilku minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, smażymy 2 minuty na średnim ogniu. Dodajemy krojoną paprykę i pomidory z puszki wraz  z sosem. Po chwili wrzucamy krewetki. Gotujemy całość pod przykryciem do momentu aż papryka zmięknie, a krewetki przestaną być surowe. Na koniec wszystko doprawiamy solą i pieprzem oraz dużą ilością pietruszki. Podajemy z  bagietką na gorąco bądź ryżem.


Krewetki w sosie pomidorowym
Potrzebujemy:
Opakowanie krewetek
2 cebule
3 ząbki czosnku
Papryka
Krojone pomidorki w puszcze
Pietruszka
Pieprz  i sól
Bagietka/Ryż

Rozgrzewamy oliwę na patelni. Po kilku minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, smażymy 2 minuty na średnim ogniu. Dodajemy krojoną paprykę i pomidory z puszki wraz  z sosem. Po chwili wrzucamy krewetki. Gotujemy całość pod przykryciem do momentu aż papryka zmięknie, a krewetki przestaną być surowe. Na koniec wszystko doprawiamy solą i pieprzem oraz dużą ilością pietruszki. Podajemy z  bagietką na gorąco bądź ryżem.

IMG_20140615_035635.jpg


IMG_20140615_034841.jpg


Który przepis spodobał Wam się najbardziej?  Jak często jecie ryby i owoce morza?

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego